Każde państwo posiada swoje własne, niepowtarzalne zwyczaje. Charakterystycznym elementem kulturowym jest również kuchnia. Podróżując po świecie, możemy spróbować wielu zaskakujących produktów czy dań. Chcąc zaznać odmiennej kuchni, nie musimy jednak pokonywać tysięcy kilometrów. Nasi zachodni sąsiedzi mogą pochwalić się różnorodnością tradycyjnych potraw, które z pewnością zachwycą niejednego Polaka.
W niemieckiej kuchni królują ciężkie mięsa i rozmaicie przyrządzana kapusta. Podobnie jak w Polsce, nasi sąsiedzi uwielbiają do posiłków dokładać porcję ziemniaków, niekiedy zastępując je knedlami.
Popularną przekąską jest sprzedawany w przydrożnych budkach currywurst, zaliczany obecnie jako fast food. Jest to grillowana kiełbasa, posypana dużą ilością curry i polana pomidorowym sosem. Co ciekawe, w Berlinie funkcjonuje muzeum poświęcone właśnie temu daniu.
Ogromną popularnością cieszą się wysokiej jakości piwa, które uznawane są za napój tradycyjny. Obecnie produkowane są liczne gatunki tego trunku, a jego zwolennicy skupiają się co roku na popularnej biesiadzie znanej pod nazwą Oktobefest.
Warto pamiętać, że zwyczaje kulinarne będą różniły się w zależności od regionu. Mieszkańcy południa preferują zdecydowanie bardziej tłuste i ciężkie potrawy. W Bawarii powszechne są ciężki mięsa, kiełbasy, a także popularne precle. Na północy, w potrawach można wyczuć wpływy kuchni między innymi francuskiej.
W Niemczech na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rozmaicie przyrządzonych jajek. Często są one faszerowane różnorodnymi dodatkami, na przykład kawiorem. Obowiązkowym elementem są rolady mięsne, boczki, kiełbasy czy pieczenie wieprzowe. Popularnym daniem jest hackepeter, czyli odpowiednik polskiej metki wykonanej z mięsa wieprzowego. Często podawane są także lekkie zupy dyniowe lub kminkowe. Na wielkanocnym stole jest również miejsce na słodkości. Chętnie przygotowywana jest strudla, babka drożdżowa lub sernik.
Potrawy bożonarodzeniowe, w odróżnieniu od zwyczaju w Polsce, zawierają mięso. W trakcie wigilii zazwyczaj spożywane są wykwintne dania, których nie przygotowuje się na co dzień. Wśród nich często znajduje się pieczona gęś nadziewana jabłkami lub jadalnymi kasztanami lub różnorodnie przyrządzona dziczyzna. Na stole pojawia się również sałatka ziemniaczana oraz lubiane przez Niemców kiełbasy.
Podobnie jak w Polsce często przygotowywane są również dania z kapusty świeżej i kiszonej. Wśród słodkości, podobnie jak w trakcie Wielkanocy, znajdzie się strucla z bakaliami i imbirowe ciasteczka. W zimie Niemcy chętnie ogrzewają się grzanym winem doprawionym cynamonem i goździkami.
Mimo, że kuchnia w Niemczech może wydawać się nieciekawa, tamtejsze potrawy cechują się zaskakującą różnorodnością. Wysokiej jakości mięsa, wędliny, a także piwa są wyjątkowymi rarytasami trudno dostępnymi w Polsce. Warto przebywając w tym kraju spróbować tradycyjnych dań, których nie spotkamy nigdzie indziej.
LAXO Care - Poznań
ul. Droga Dębińska 3A
61-555 Poznań
tel. +48 61 666 2993
LAXO Care - Nowa Sól
ul. Traugutta 12b/12
67-100 Nowa Sól
tel. +48 61 666 4757
LAXO Care - Ostrów Wielkopolski
ul. Wrocławska 13-15
63-400 Ostrów Wielkopolski
tel. +48 62 584 2255