Tradycyjne potrawy świąteczne naszych zachodnich sąsiadów

Kuchnia niemiecka

obiad

Każde państwo posiada swoje własne, niepowtarzalne zwyczaje. Charakterystycznym elementem kulturowym jest również kuchnia. Podróżując po świecie, możemy spróbować wielu zaskakujących produktów czy dań. Chcąc zaznać odmiennej kuchni, nie musimy jednak pokonywać tysięcy kilometrów. Nasi zachodni sąsiedzi mogą pochwalić się różnorodnością tradycyjnych potraw, które z pewnością zachwycą niejednego Polaka.

Kuchnia niemiecka

W niemieckiej kuchni królują ciężkie mięsa i rozmaicie przyrządzana kapusta. Podobnie jak w Polsce, nasi sąsiedzi uwielbiają do posiłków dokładać porcję ziemniaków, niekiedy zastępując je knedlami.

Popularną przekąską jest sprzedawany w przydrożnych budkach currywurst, zaliczany obecnie jako fast food. Jest to grillowana kiełbasa, posypana dużą ilością curry i polana pomidorowym sosem. Co ciekawe, w Berlinie funkcjonuje muzeum poświęcone właśnie temu daniu.

Ogromną popularnością cieszą się wysokiej jakości piwa, które uznawane są za napój tradycyjny. Obecnie produkowane są liczne gatunki tego trunku, a jego zwolennicy skupiają się co roku na popularnej biesiadzie znanej pod nazwą Oktobefest.

Warto pamiętać, że zwyczaje kulinarne będą różniły się w zależności od regionu. Mieszkańcy południa preferują zdecydowanie bardziej tłuste i ciężkie potrawy. W Bawarii powszechne są ciężki mięsa, kiełbasy, a także popularne precle. Na północy, w potrawach można wyczuć wpływy kuchni między innymi francuskiej.

Wielkanoc – co na stole?

W Niemczech na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rozmaicie przyrządzonych jajek. Często są one faszerowane różnorodnymi dodatkami, na przykład kawiorem. Obowiązkowym elementemrolady mięsne, boczki, kiełbasy czy pieczenie wieprzowe.  Popularnym daniem jest hackepeter, czyli odpowiednik polskiej metki wykonanej z mięsa wieprzowego. Często podawane są także lekkie zupy dyniowe lub kminkowe. Na wielkanocnym stole jest również miejsce na słodkości. Chętnie przygotowywana jest strudla, babka drożdżowa lub sernik.

Bożonarodzeniowe potrawy

Potrawy bożonarodzeniowe, w odróżnieniu od zwyczaju w Polsce, zawierają mięso. W trakcie wigilii zazwyczaj spożywane są wykwintne dania, których nie przygotowuje się na co dzień. Wśród nich często znajduje się pieczona gęś nadziewana jabłkami lub jadalnymi kasztanami lub różnorodnie przyrządzona dziczyzna. Na stole pojawia się również sałatka ziemniaczana oraz lubiane przez Niemców kiełbasy.

Podobnie jak w Polsce często przygotowywane są również dania z kapusty świeżej i kiszonej. Wśród słodkości, podobnie jak w trakcie Wielkanocy, znajdzie się strucla z bakaliami i imbirowe ciasteczka. W zimie Niemcy chętnie ogrzewają się grzanym winem doprawionym cynamonem i goździkami.

Mimo, że kuchnia w Niemczech może wydawać się nieciekawa, tamtejsze potrawy cechują się zaskakującą różnorodnością. Wysokiej jakości mięsa, wędliny, a także piwa są wyjątkowymi rarytasami trudno dostępnymi w Polsce. Warto przebywając w tym kraju spróbować tradycyjnych dań, których nie spotkamy nigdzie indziej.

Inne w tej kategorii:

Gdzie jesteśmy

  • LAXO Care - Poznań

    ul. Droga Dębińska 3A

    61-555 Poznań

    tel. +48 61 666 2993

  • LAXO Care - Nowa Sól

    ul. Wojska Polskiego 42

    67-100 Nowa Sól

    tel. +48 68 422 8111

  • LAXO Care - Ostrów Wielkopolski

    ul. Wrocławska 13-15

    63-400 Ostrów Wielkopolski

    tel. +48 62 584 2255

Szukasz pracy?

Wypełnij formularz, oddzwonimy!