Przyszła jesień, a wraz z nią wzrosła częstotliwość występowania przeziębienia i grypy. Szczególnie u osób o obniżonej odporności organizmu – a właśnie do tej grupy należą seniorzy. Dlatego tak ważna jest profilaktyka i odpowiednie zadbanie o dietę osób starszych. Przygotowaliśmy listę produktów i dań, których nie może zabraknąć w jesiennym jadłospisie seniorów.
Jesień to jeden z najbardziej płodnych okresów, jeśli chodzi o świeże owoce i warzywa. To idealna pora na ziemniaczane potrawy – wtedy właśnie smakują najlepiej, ponieważ zostały wykopane z ziemi zaledwie kilka tygodni wcześniej. To źródło witaminy C, kluczowej dla układu odpornościowego, a także witamin z grupy B i witaminy K. Dodatkowo, ziemniaki to naprawdę szeroka oferta dań, a nie jedynie dodatek do obiadu. Łatwo zrobimy różnego rodzaju zapiekanki, placki, puree czy ciepłą zupę ziemniaczaną.
Jesień obfituje także w warzywa korzenne: seler, pietruszkę, marchew, oraz w dynię, cukinię, kabaczki i bogatą w witaminę C czerwoną paprykę. Domowe wypieki kojarzyć się będą z jabłkami i gruszkami, bo to z nich robimy pyszne szarlotki i tarty. Zdrowym deserem będzie również mus lub dżem z tych owoców – jeśli lubimy robić przetwory, spokojnie zaopatrzymy spiżarnię na kolejne miesiące, a w takiej formie dużo łatwiej spożywać seniorom owoce, szczególnie gdy mają problemy z uzębieniem.
Kolejną cechą charakterystyczną jesieni są grzyby. Składają się tak naprawdę tylko z wody i niezwykle istotnego w diecie osoby starszej białka. Ceni się je za wysoką zawartość błonnika, witamin z gruby B i K, oraz niskokaloryczność. Oprócz walorów smakowych i zdrowotnych, grzybobranie to dla seniora okazja do spokojnej aktywności fizycznej i oddychania świeżym, leśnym powietrzem.
Jeśli jednak nasz podopieczny ma problemy żołądkowe, musimy uważać z ilością grzybów w jadłospisie, ponieważ są one ciężkostrawne. Innym bogactwem jesieni są orzechy. Zawierają witaminy i minerały, ale przede wszystkim są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, dlatego warto je wplatać do posiłków całym rokiem. Szczególnie cenne są orzechy włoskie, w których składzie znaleźć można witaminy: A, B6, C, E i K, oraz kwas foliowy, ryboflaminę i tiaminę. Orzechy to również pokarm dla mózgu, więc szczególnie poleca się dodawanie ich do diety osób starszych – poprawiają koncentrację i pamięć.
Po lecie, okres jesienno-zimowy to trudny czas, szczególnie ze względu na pogodę. Mało słońca, deszcz, niska temperatura i duże amplitudy ciśnienia to czynniki, które wpływają zarówno na zdrowie seniora, jak i jego humor. A oba elementy poprawią rozgrzewające posiłki i ciepła herbata, oszukując lekko nasz organizm. W jesiennym jadłospisie seniora królować powinny pożywne zupy w formie kremu lub klasyczne.
Dania warto wzbogacić przyprawami rozgrzewającymi: imbirem, pieprzem cayenne, chrzanem, goździkami i cynamonem, a także dodawać naturalne antybiotyki, jakimi jest czosnek i cebula. Odporność organizmu wzmocni również miód, który świetnie zastąpi cukier, a także pozwoli wprowadzić nowe smaki do potraw obiadowych. Osoby starsze rozgrzeje również naturalne kakao przygotowane na mleku – świetnie sprawdzi się do śniadania lub kolacji i jednocześnie będzie źródłem istotnych w diecie seniora wapnia i magnezu.
Jesień nie musi oznaczać chorób i przeziębienia – wystarczy wzbogacić dietę w kilka typowo jesiennych produktów, bogatych w witaminy i minerały.
LAXO Care - Poznań
ul. Droga Dębińska 3A
61-555 Poznań
tel. +48 61 666 2993
LAXO Care - Nowa Sól
ul. Traugutta 12b/12
67-100 Nowa Sól
tel. +48 61 666 4757
LAXO Care - Ostrów Wielkopolski
ul. Wrocławska 13-15
63-400 Ostrów Wielkopolski
tel. +48 62 584 2255