Dieta seniora – jakie produkty wybierać dla osób starszych?

Kuchnia niemiecka

Z wiekiem organizm się zmienia – różnice niekoniecznie muszą być zauważalne na pierwszy rzut oka. Podczas gdy kondycja i forma seniora nie zawsze ulegają pogorszeniu, wewnątrz zachodzą nieuniknione zmiany. Dlatego dieta osoby starszej powinna być dostosowana do aktualnych potrzeb. Zobacz, jak konstruować jadłospis seniora!

Dietetyka seniora

Opieka nad starszymi osobami wymaga odpowiedniego podejścia i znajomości wielu zagadnień. Prawdopodobnie najważniejszym aspektem jest wiedza o sposobie żywienia. Dieta seniora powinna być zbilansowana i odpowiednio dostosowana do preferencji oraz stanu zdrowia.

O czym pamiętać?

Dobierając dietę dla osoby starszej, należy wziąć pod uwagę:

  • Zmiany w zapotrzebowaniu kalorycznym;
  • Modyfikację składników diety;
  • Strawność produktów;
  • Obniżenie metabolizmu;
  • Samopoczucie po spożywaniu potraw;

Optymalne proporcje, jakie powinna zachować dieta seniora to:

  • Węglowodany: 50%-60%;
  • Tłuszcze: 25%-30%;
  • Białko: 15%-20%;
  • Kaloryczność: 1500-1700 (kobiety), 1750-1950 (mężczyźni);

Niewątpliwie jednak prawidłowe skomponowanie diety zależy od stanu zdrowia i aktywności fizycznej seniora.

Zmiany w organizmie

Z wiekiem zmniejsza się zdolność do wchłaniania poszczególnych składników. W związku z tym należy zwrócić szczególną uwagę na dostarczanie odpowiedniej ilości mikroelementów i witamin. Przede wszystkim trzeba pamiętać o zapotrzebowaniu na: witaminy z grupy B (B2, B6, B12), D, A, C i E oraz podaży beta karotenu. W diecie ze względu na zagrożenie wystąpienie osteoporozy nie może zabraknąć wapnia. Dodatkowo z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na żelazo.

Produkty dla osób starszych

Dieta seniora powinna charakteryzować się:

  • Niskoprzetworzonymi produktami;
  • Dużą zawartością owoców i warzyw;
  • Bogactwem w kasze, pełnowartościowe pieczywo, mięso i nabiał;
  • Odpowiednią ilością dostarczanych płynów w postaci: wody zwykłej/smakowej, herbaty, ziół, zup;

Co może spożywać senior?

  • Białe pieczywo;
  • Płatki owsiane;
  • Kasze i ryż;
  • Nabiał: jogurty, jajka, maślanki, chudy ser biały, zsiadłe mleko;
  • Chude mięso: indyk, cielęcina, kurczak;
  • Ryby o białym mięsem;
  • Warzywa i owoce pozbawione skórek;
  • Tłuszcze: masło, oleje roślinne i oliwy;
  • Łagodne przyprawy;
  • Napoje bez dodatku cukru (woda, kompot, sok);

Metody przygotowania: duszenie na parze, pieczenie w foli lub pergaminie, gotowanie na wodzie;

Ograniczenia

  • Sól;
  • Alkohol;
  • Ostre przyprawy;
  • Słodycze;
  • Napoje gazowane;
  • Mocna kawa;
  • Produkty tłuste i potrawy smażone;
  • Pieczywo na zakwasie;
  • Tłuste sery;
  • Tłuste mięso;
  • Strączkowe i kapustne warzywa;

Zasady diety seniora

Jadłospis osoby starszej powinien:

  • Zawierać lekkostrawne potrawy;
  • Zawierać od 3 do 5 niedużych objętościowo posiłków;
  • Zachować regularność jedzenia;
  • Być urozmaicony;
  • Oferować świeżo przygotowane dania zachęcające zapachem i wyglądem;

Osoby starsze z powodu choroby lub braku apetytu są zagrożone poważnym w skutkach niedożywieniem. W związku z tym, nawet najlepsze próby dostarczania do organizmu odpowiedniej ilości kalorii mogą nie wystarczyć. W takiej sytuacji warto wzbogacić dietę o specjalne środki medycznego przeznaczenia, które są dostępne w aptekach w formie płynów.

Zbilansowana dieta seniora i lekkostrawne posiłki pomogą w zachowaniu sprawności intelektualnej, poprawie samopoczucia i poczuciu lekkości. Dzięki temu osoba starsza będzie mogła w spokoju realizować swoje codzienne sprawy.

Inne w tej kategorii:

Gdzie jesteśmy

  • LAXO Care - Poznań

    ul. Droga Dębińska 3A

    61-555 Poznań

    tel. +48 61 666 2993

  • LAXO Care - Nowa Sól

    ul. Traugutta 12b/12

    67-100 Nowa Sól

    tel. +48 61 666 4757

  • LAXO Care - Ostrów Wielkopolski

    ul. Wrocławska 13-15

    63-400 Ostrów Wielkopolski

    tel. +48 62 584 2255

Szukasz pracy?

Wypełnij formularz, oddzwonimy!