Osoby starsze powinny szczególnie dbać o swoją odporność. Powodem tego jest fakt, że z wiekiem, układ odpornościowy ulega osłabieniu. Skutkuje to potrzebą zwiększenia dawki dostarczanej do organizmu ilości witamin i minerałów. Niska odporność połączona z zaawansowanym wiekiem, który niesie za sobą często inne schorzenia, może spowodować, że niegroźna grypa zamieni się w poważną chorobę. Dodatkowo każde przeziębienie, nawet niewielkie, jest dla seniora utrudnieniem w codzienności.
Każdy dzień w roku jest dobry na to, aby zacząć dbać o odporność seniora. Sposób żywienia ma na nią bardzo duży jak nie dominujący, wpływ. Seniorzy, tak jak i o swoje zdrowie, tak i o skorelowaną z nim odporność powinni dbać ze szczególną uwagą. Takie przedsięwzięcie powinno mieć swój początek na talerzu. Jesienią, choć to sezon grypowy, jest to nadzwyczaj proste.
Obecnie często żyjemy jeszcze wspomnieniami minionego lata. Doskonałym źródłem takich przysmaków są letnie smaki zamknięte w zamrażarce. Każdy senior powinien zaopatrzyć się w wypełnienie jej po brzegi, nieoceniona w tym przedsięwzięciu będzie przysługa bliskich, którzy wyręczą starszą osobę w zrobieniu większych zakupów i pomogą w porcjowaniu produktów. Do tego celu nadają się właściwie wszystkie warzywa – fasolka szparagowa, brokuł, szpinak, brukselka, a nawet cukinia czy dynia i wszelkie owoce: truskawki, maliny, porzeczki, śliwki itd. Wystarczy sięgnąć po odpowiedni pojemnik z pokrojonymi warzywami i nie trzeba się martwić o porcję warzyw i owoców w każdym posiłku.
Czy kolor jedzenia ma znaczenie? Owszem! Jest to swego rodzaju podpowiedź dla seniora, jakie składniki mineralne zawiera dany produkt i tym samym, jakie korzyści przynosi spożywanie go. Poniżej krótka ściąga kolorowego seniora.
Gdy za oknem zaczyna się robić szaro, potrawy osoby starszej powinny przybierać bardziej żywe kolory. Warzywa i owoce o czerwonej barwie obfitują w witaminę C, która ma bardzo pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Seniorzy nie powinni żałować sobie papryki, pomidorów czy buraków.
Niezastąpione są dla nich również tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze), których trzeba poszukiwać w produktach fioletowych tj. śliwkach, owocach leśnych, bakłażanie, oliwkach, figach, winogronie i czosnku. Obydwie wspomniane „grupy” produktów poprawiają ukrwienie, co dla seniora, szczególnie z chorobami układu krwionośnego, może mieć bardzo duże znaczenie.
W jesiennej diecie nie może zabraknąć dyni, marchewki oraz cytrusów. Pomarańczowe warzywa i owoce pomagają regulować gospodarkę wodną w organizmie i zapobiegają obrzękom, które są szczególne istotne, gdy nie uda się uniknąć niechcianej grypy czy przeziębienia.
Gdy już nie starcza miejsca w zamrażarce, powinnyśmy zapełnić spiżarkę! Nieodzownym tego elementem powinny być kiszonki. Zawierają one naturalne probiotyki, które wzmacniają jelita, a w konsekwencji układ odpornościowy. Fermentowane ogórki i kapusta to sprzymierzeńcy osoby starszej nie tylko w kwestii przyspieszenia przemiany materii i trawienia, ale również w walce o mocny układ odpornościowy. Zaleca się spożywanie takich produktów minimum raz dziennie w okresie jesienno-zimowym, w ramach porcji warzyw w posiłku.
Soki, dżemy i przetwory z owoców są kolejnym sposobem na zatrzymanie lata na dłużej. Pasteryzowanie pomaga utrzymać świeżość produktów, ale też sprzyja zatrzymywaniu w nich cennych wartości odżywczych, o które ciężko w jesiennych i zimowych miesiącach.
Dodatkowym atutem będzie możliwość obdarowywania przez seniora słoiczkami dzieci i wnuków, jak również zaoszczędzone fundusze z kupowania produktów w tzw. sezonie, gdy są one najtańsze.
LAXO Care - Poznań
ul. Droga Dębińska 3A
61-555 Poznań
tel. +48 61 666 2993
LAXO Care - Nowa Sól
ul. Traugutta 12b/12
67-100 Nowa Sól
tel. +48 61 666 4757
LAXO Care - Ostrów Wielkopolski
ul. Wrocławska 13-15
63-400 Ostrów Wielkopolski
tel. +48 62 584 2255