Wraz z jesienią, na stoły zawitały typowe dla tego okresu owoce i warzywa, ale także orzechy i świeże grzyby. Przy tych ostatnich często napotykamy problemy z przygotowaniem ich tak, by były smaczne, ale nie ciężkie dla żołądka – szczególnie, gdy takie danie podajemy seniorowi. Podpowiadamy, jakie potrawy z grzybami można podać seniorom, bez obawy o negatywne konsekwencje.
Wybierając się na grzybobranie, zbierajmy tylko te grzyby, co do których mamy pewność! Najlepiej, jeśli pójdziemy z kimś, kto dobrze zna się na gatunkach grzybów. Ponieważ natura lubi płatać figle i bardzo często trujące odmiany są niemal identyczne co te jadalne. Jednak zatrucie pokarmowe może mieć również miejsce w przypadku grzybów jadalnych, m.in. gdy: potrawa była wielokrotnie odgrzewana, produkty były zanieczyszczone bakteriami chorobotwórczymi, nie zostały poddane obróbce cieplnej lub były nieodpowiednio przechowywane – zbieranie ich do reklamówek może skutkować zaparzeniu, w efekcie czego powstają substancje trujące. Także nadmierna ilość może przynieść za sobą problemy żołądkowe, grzyby bowiem zawierają ciężkostrawną dla dzieci i osób starszych chitynę.
Szukając opinii o wartościach odżywczych grzybów, napotkać można zarówno te pochlebne, jak i bardziej kontrowersyjne. Z uwagi na esencjonalność, wygląd i jędrną formę, nasze organizmy często utożsamiają grzyby z mięsem. A skoro zmysł smaku reaguje na nie podobnie, to czy możemy zastępować bardziej kaloryczne i tłuste mięso właśnie grzybami? Składają się w głównej mierze z wody, podobnie jak warzywa, dlatego też polecane są osobom z nadwagą.
Jednak należy pamiętać o ich budulcu – chitynie – nie rozpuszczają jej kwasy żołądkowe, dlatego najpierw długo zalegają w żołądku, a później tylko przechodzą przez resztę układu pokarmowego. Zawierają dużo witaminy A w postaci karotenu, pozytywnie oddziałującej na wzrok. Ponadto mają znaczne ilości witamin B1 i B2, oraz potężne pokłady białka, szczególnie w młodych okazach. Najwięcej strawnego białka znajdziemy w pieczarkach i prawdziwkach, natomiast najwięcej karotenu w kurkach.
Im człowiek starszy, tym bardziej wybredny się staje, szczególnie gdy chodzi o dietę. Jak wpleść grzyby do jadłospisu seniora, by zjadł je ze smakiem? Świetnie nadają się na farsze do pierogów czy kotletów, np. takich z mięsa mielonego i pieczarek lub, w wersji wegetariańskiej, z ziemniaków i pieczarek. Dzięki intensywnemu aromatowi stworzą też pyszne zupy, jak zupa krem z leśnych grzybów, oraz sosy, które dodadzą smaku ziemniakom i kaszy.
Dla lubiących przetwory polecamy marynowanie grzybów w occie lub też ich suszenie, by później urozmaicać dania. Jeżeli na obiad planujemy grzybową potrawę, skomponuj resztę dań tak, by dodatkowo nie obciążać żołądka. Zrezygnuj więc z podawania fasoli, selera czy ogórków. Zastąp je ziemniakami i sałatą, które nie przytłumią grzybowego aromatu i jednocześnie będą lekkie dla układu pokarmowego seniora.
Grzyby stanowią bogactwo witamin i składników odżywczych cennych w diecie seniora. Jednak z uwagi na swoją ciężkostrawność, nie powinniśmy z nimi przesadzać i wprowadzać jedynie do niektórych potraw. Jeśli sami zbieramy grzyby, zawsze warto upewnić się w specjalistycznym atlasie, czy na pewno są jadalne. Bo nawet gdy dla osób młodszych konsekwencje okażą się niewielkie, to wiek i inne dolegliwości seniorów w połączeniu z zatruciem pokarmowym mogą być naprawdę groźne.
LAXO Care - Poznań
ul. Droga Dębińska 3A
61-555 Poznań
tel. +48 61 666 2993
LAXO Care - Nowa Sól
ul. Traugutta 12b/12
67-100 Nowa Sól
tel. +48 61 666 4757
LAXO Care - Ostrów Wielkopolski
ul. Wrocławska 13-15
63-400 Ostrów Wielkopolski
tel. +48 62 584 2255