Latem bardzo często senior traci apetyt. Niechętnie je się zwłaszcza ciepłe i duże posiłki. Dlatego przedstawiamy przepisy na proste i lekkostrawne dania z wykorzystaniem sezonowych warzyw, które doskonale nadają się na posiłki w upalne dni.
Zupa jest doskonałym sposobem na lekki posiłek w upalny dzień. Dobrze sprawdzi się każda, która opiera się na sezonowych warzywach. Jednak gdy upał doskwiera szczególnie, warto zaserwować seniorowi chłodnik. Jest to bardzo prosta zupa, która nie wymaga od Ciebie godzin w kuchni, a jednocześnie jest bardzo pożywna i naładowana witaminami. Dodatkowym plusem jest to, że można ją stworzyć w wersji wegańskiej.
Składniki:
– pęczek botwinki
– dwa buraki
– ogórek gruntowy lub ogórek konserwowy
– kilka rzodkiewek
– kilka ząbków czosnku
– bulion domowy/kostka rosołowa z wodą – pół litra
– pół litra kefiru/śmietany 12%/jogurtu sojowego niesłodzonego
– koperek
– lubczyk
– szczypiorek
– 1-2 łyżki octu
– sól
– biały pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Botwinkę posiekaj. Wlej do garnka bulion i wrzuć starte buraki. Gdy wywar zacznie się gotować, dorzuć botwinkę i gotuj przez kolejne kilka minut. Pozostaw wszystko do ostygnięcia. W międzyczasie zetrzyj ogórki i rzodkiewkę na tarce o grubych oczkach. Posiekaj koperek, lubczyk oraz szczypiorek. Zmieszaj wszystko ze sobą. Dopraw octem, solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami, chlebem i/lub jajkiem.
W letnich miesiącach jest wiele sezonowych warzyw, z których żal nie korzystać. Podczas upałów niechętnie stoi się w kuchni przy parujących garnkach. Dobrym pomysłem będzie więc upieczenie warzyw w piekarniku i podanie ich z lekkim sosem. W przepisie przykładowe propozycje warzyw, jednak możesz je dowolnie modyfikować, zgodnie z potrzebami i preferencjami.
Składniki:
– cukinia
– bakłażan
– szparagi
– kalafior
– papryka
– ¼ szklanki oleju tłoczonego na gorąco np. słonecznikowy lub rzepakowy
– pół cebuli
– zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól, pieprz, papryka słodka
Sos tzatziki
– kilka ząbków czosnku
– ogórek zielony
– szklanka jogurtu/śmietany/jogurtu sojowego
– 2-3 łyżki majonezu
– koperek
– szczypiorek
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Warzywa pokrój w kawałki podobnej wielkości. Cukinię i bakłażana najlepiej w plasterki, a paprykę w słupki. Kalafiora poćwiartuj na różyczki i wrzuć na kilka minut do osolonej wody ze szczyptą gałki muszkatołowej. Na blaszce połóż papier do pieczenia. W dużej misce wymieszaj cukinię, bakłażana, cebulę pokrojoną w piórka, paprykę wraz z przyprawami i olejem. Wyłóż je na papierze równomiernie, aby w miarę możliwości każdy kawałek miał swoje miejsce. Piecz przez 20-25 minut. Po 10 minutach wstaw kalafiora, lekko skropionego olejem.
Jeśli chcesz bardziej chrupiące warzywa, możesz podkręcić lekko temperaturę w połowie pieczenia.
W tym czasie zetrzyj ogórka na grubych oczkach i wymieszaj z solą. Odstaw na kilka minut. Po tym czasie odsącz wodę z ogórków. Zetrzyj czosnek i wymieszaj warzywa z resztą składników na tzatziki. Wstaw sos do lodówki na pół godziny.
Warzywa podawaj z kleksem sosu. Doskonale smakują z chlebem, ale najlepszy duet tworzą z pieczonymi ziemniaczkami, które pokrojone w ćwiartki możesz upiec wraz z warzywami.
Pamiętaj, że dieta seniora powinna być oparta na bogatych w minerały składnikach. Senior zwłaszcza latem powinien spożywać warzywa i owoce.
LAXO Care - Poznań
ul. Droga Dębińska 3A
61-555 Poznań
tel. +48 61 666 2993
LAXO Care - Nowa Sól
ul. Traugutta 12b/12
67-100 Nowa Sól
tel. +48 61 666 4757
LAXO Care - Ostrów Wielkopolski
ul. Wrocławska 13-15
63-400 Ostrów Wielkopolski
tel. +48 62 584 2255