Tematem tej lekcji jest podstawowe słownictwo związane z potrawami i zwrotami, które mogą się przydać w kuchni. Ich znajomość z pewnością pomoże Ci w nie tylko w zrozumieniu menu w restauracji czy barze, ale i w przygotowywaniu potraw z podopiecznym. Poniżej znajdziesz między innymi podstawowe niemieckie nazwy potraw. Poznaj słówka, które przydadzą się każdej opiekunce osób starszych.
Potrawy:
die Brühe – rosół [di Bryje]
die Gurkensuppe – ogórkowa [di Gurkenzupe]
die Tomatensuppe – pomidorowa [di Tomatenzupe]
die Rote-Rüben-Suppe – barszcz czerwony [di Rote-Ryben-Zupe]
die Pilzsuppe – grzybowa [di Pilczupe]
die Kartoffelpuffer – placki ziemniaczane [di Kartofelpufa]
das Schnitzel mit Pommes – sznycel z frytkami [das Sznitsel myt Pomes]
das Schweineschnitzel mit Kartoffeln – schabowy z ziemniakami [das Szfajnesznitsel myt Kartofeln]
Hamburger mit Salat – hamburger z sałatką [Hamburga myt Zalat]
die Frikadelle mit Püree und Salat – kotlet mielony z puree i sałatką [di Frikadele myt Pyre unt Zalat]
das Hühnerfrikassee – potrawka z kurczaka [di Hynefrikase]
die Entenbrust – pierś z kaczki [di Entenbrust]
die Hähnchenbrust mit Kartoffeln – pierś z kurczaka z ziemniakami [di Hensienbrust myt Kartofeln]
die Pfannkuchen – naleśniki [di Pfankuhen]
das Rindfleisch mit Soße – wołowina w sosie [das Rindflajsz myt Zose]
Gnocchi mit Pilzen – gnocchi z grzybami [Nioki myt Pilcen]
das Rührei – jajecznica [das Ryraj]
gekochter Schinken – szynka gotowana [gekohta Szinken]
die Wurst – kiełbasa [di Wurst]
das Würstchen – parówka, kiełbaska [das Wyrstsien]
die Blutwurst – kaszanka [di Blutwurst]
das Spiegelei – jajko sadzone [das Szpigelaj]
der Gemüsesalat – sałatka warzywna [der Gemyzezalat]
Zwroty:
zubereiten – przygotować [cuberajten]
in Wasser kochen – gotować w wodzie [in Wasa kohen]
naschen – podjadać [naszen]
braten – piec, smażyć [braten]
scharf anbraten – mocno przypiec [szarf anbraten]
etwas in der Pfanne braten – smażyć coś na patelni [etfas in der Pfane braten]
ein Mittagessen kochen – gotować obiad [ajn Mitakesen kohen]
einen Kuchen backen – piec ciasto [ajnen Kuhen baken]
den Tisch decken – nakrywać stół [dejn Tisz deken]
Abendbrot Essen – jeść kolację [Abentbrot esen]
zu Abend essen – jeść (coś) na kolację [cu Abent esen]
einen Salat zubereiten – przygotować sałatkę [ajnen Zalat cuberajten]
die Gewürze und Kräuter dazu geben – dodawać przyprawy i zioła [di Gewyrce unt Krojta dacu gejben]
etwas mit etwas würzen – przyprawić [etfas myt etfas wyrcen]
zugeben – dodawać [cugejben]
kochen – gotować [kohen]
die Zwiebel schneiden – kroić cebulę [di Cfibel sznajden]
etwas in Stücke schneiden – kroić coś na kawałki [etfas in Sztyke sznajden]
etwas in Würfel schneiden – kroić coś w kostkę [etfas in Wyrfel sznajden]
etwas mit etwas mischen – mieszać coś z czymś [etfas myt etfas miszen]
bei starker Hitze – na mocnym ogniu [baj sztarka Hitse]
bei geringer Hitze – na słabym ogniu [baj geringa Hitse]
bei mittlerer Hitze – na średnim ogniu [bei mitlera Hitse]
LAXO Care - Poznań
ul. Droga Dębińska 3A
61-555 Poznań
tel. +48 61 666 2993
LAXO Care - Nowa Sól
ul. Traugutta 12b/12
67-100 Nowa Sól
tel. +48 61 666 4757
LAXO Care - Ostrów Wielkopolski
ul. Wrocławska 13-15
63-400 Ostrów Wielkopolski
tel. +48 62 584 2255